Diferenta dintre Workstation si un Desktop PC

0
326

 

Te-ai întrebat vreodată care este diferenţa dintre un Workstation şi un Desktop PC? Sau de ce este mai scump un workstation?

În acest articol vei descoperi care este diferenţa dintre cele două tipuri de calculatoare, când şi cum să le foloseşti pe fiecare dintre ele.

Pentru cei care nu cunosc ambii termeni este important să clarificăm ce înseamnă fiecare dintre ele:

Desktop PC – este un calculator personal, situat pe o masă sau un birou şi este conectat la un monitor şi periferice (mouse, tastatură, etc.). Acestea au de regulă procesoare Intel sau AMD din gama consumer şi funcţionează cu sistemul de operare Microsoft Windows sau Mac OS. Sunt destinate utilizării uzuale, fără mari cerinţe din partea lor.

Workstation – este un calculator special, creat pentru aplicaţii tehnice sau ştiinţifice care solicită mai multe resurse pentru a funcţiona optim. Deşi workstation este un termen însuşit, acesta este des întâlnit şi că staţie grafică sau staţie de lucru. Acestea se împart în două categorii: portabile (mobile workstations) şi fixe (asemănătoare vizual cu desktopurile, dar mult mai puternice). Sunt utilizate cu precădere de ingineri, arhitecţi, designeri, creatori de materiale foto/video profesionale, programatori şi lista poate continuă.

Care este diferenţa dintre un Workstation şi un Desktop PC?

 

1. Costul

Probabil primul diferenţiator evident este preţul acestor două tipuri de calculatoare. În timp ce un desktop PC poate avea o configuraţie al cărei preţ să înceapă de la câteva sute de lei, o staţie grafică poate costa chiar şi câteva zeci de mii de lei pentru configuraţiile high-end.

2. Performanţă

Un desktop PC normal, poate să asigure o utilizare eficientă pentru utilizarea browserului, trimiterea unui email, scrierea unui document şi vizionarea unui film la o calitate medie din punct de vedere grafic. Pe de altă parte, o staţie grafică, are de zeci de ori mai multă putere de procesare, necesară diferitelor aplicaţii profesionale: CAD, programe de animaţie 2D, 3D şi 4D, randări foto şi video, precum şi programe de creare şi editare a conţinutul audio/video.

3. Durabilitate

O staţie grafică, spre deosebire de un calculator uzual, are componentele hardware (placă de baza, procesor, memorie RAM, HDD, placă grafică, etc.) construite şi pregătite să reziste solicitărilor continue pe întreagă durata a unei zile. Staţiile de lucru vor fi adesea lăsate să proceseze, chiar şi în timpul nopţii, la capacităţi maxime, diferite fişiere video, animaţii sau baze de date.

Care sunt caracteristicile speciale ale unui workstation?

 

Probabil că va întrebaţi, totuşi, cu ce sunt diferite staţiile de lucru la nivel hardware, spre deosebire de un Desktop PC uzual? De unde apare diferenţa de preţ?

Durabilitatea, fiabilitatea şi capacitatea mare de procesare sunt specifice în general tuturor staţiilor grafice. Specificaţii hardware generale ale workstation-urilor:

CPU (Central Processing Unit) – Cel mai întâlnit procesor pe toate staţiile de lucru, indiferent de producător, este Intel Xeon. Puterea unui procesor în astfel de situaţii, nu este dată doar de frecventele la care poate ajunge, ci şi de numărul de nuclee de care dispune. Cu cât un procesor are mai multe nuclee, cu atât este mai pregătit să facă faţă în paralel, mai multor sarcini.

Placă de baza – O altă abilitate specială a staţiilor de lucru sunt plăcile de baza care permit instalarea concomitentă a mai multor procesoare, mai multor plăci grafice, două porturi LAN Gigabit, Thunderbolt şi multe altele. Ceea ce înseamnă că oferă mult mai mult decât un calculator rudimentar.

Memorie RAM ECC (Error-correcting code memory) – Un tip de memorie mult mai scumpă, care permite corectarea oricărei erori de memorie, înainte că această să afecteze întregul sistem.

Placă video (GPU – Graphic Processing Unit) – Toate calculatoare trebuie să trimită un semnal către un monitor. Având o placă grafică dedicată profesională, high-end, această va putea să preia din sarcinile procesorului, fluidizand întreagă procesare. În acelaşi timp, este bine cunoscut faptul că plăcile grafice profesionale (nVidia Quadro sau AMD FirePro) sunt şi extrem de scumpe.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) – Capacitatea de a realiza copii de rezervă, sau backup-uri, ale informaţiilor, utilizând un al doilea HDD sau SSD.

PSU (Power Supply Unit) – Surse de putere mare, cu certificări Gold/Platinum, care permit acomodarea componentelor performante.

Garanţia – Majoritatea staţiilor grafice vin cu garanţii începând de la 3 ani, care promit repararea sau înlocuirea calculatorului a două zi.

Fiabilitate – Workstation-urile sunt special asamblate astfel încât să eficientizeze intervenţia asupra oricărei componente hardware. Acestea sunt dotate cu mai multe ventilatoare şi au carcase care permit o ventilaţie eficientă şi un flux de lucru 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Toate aceste performanţe ridică preţul staţiilor de lucru mult peste cel al calculatoarelor uzuale. Pentru cele mai pretenţioase configuraţii, preţul poate să fie extrem de ridicat.

Printre cei mai renumiţi producători de staţii de lucru se regăsesc nume precum HP (Hewlett-Packard), DELL, Lenovo sau Apple.

Merită diferenţa de preţ?

 

Pentru o utilizare uzuală a unui calculator, cu siguranţă este suficient un Desktop PC. În cazul în care aveţi un job care solicită calculatorul extrem de mult din toate punctele de vedere, cu siguranţă v-aţi lovit de momente în care aveaţi timpi morţi, aşteptând că PC-ul să termine de executat toate taskurile pe care le are. Aceşti timpi pot fi eficientizati, cu ajutorul unui workstation, crescandu-vă productivitatea şi numărul de proiecte pe care le puteţi gestiona într-un timp cât mai scurt. Preţurile echipamentelor IT&C profesionale sunt destul de piperate. Aşa a apărut un nou segment în piaţă, piaţa produselor IT&C refurbished, care cuprinde printre altele şi workstation refurbished. Aceasta dă posibilitatea persoanelor care vor să achiziţioneze calculatoare performante, potrivite pentru locul de muncă, dar care nu deţin bugetele cerute de marii producători pentru produsele noi, chiar şi pentru cele mai slabe configuraţii.

Ce este un Workstation refurbished?

 

Foarte multe departamente IT ale marilor companii din vest îşi schimbă Workstation-urile după 3 ani, nu din cauza uzurii fizice, cât din cauza uzurii morale şi datorită bugetelor pentru echipamente noi care le sunt alocate. Aceste produse ajung în piaţă liberă, unde echipe de specialişti le preiau, le verifică până la cele mai mici detalii şi le pun la vânzare. Preţul produselor refurbished ajunge de cele mai multe ori la 50% din preţul unui echipament nou.

Aceste echipamente beneficiază de aceeaşi perioada de garanţie ca şi cele noi, 3 ani de zile, cu posibilitatea extinderii ei până la 5 ani şi sunt în perfectă stare de funcţionare. Acestea reprezintă prima opţiune a multor companii mici şi mari din România, care preferă să cumpere produse mult mai eficiente, dar fiabile şi performante. Privind cu alţi ochi, în acelaşi buget în care va permiteţi un workstation nou, va puteţi achiziţiona un workstation refurbished mult mai performant.

Tot mai multe astfel de firme, care comercializează echipamente IT refurbished, au apărut şi în România în ultimii ani. Una dintre cele mai cunoscute este Server Config SRL, cu sediul lângă Oradea. Oferta lor cuprinde staţii grafice refurbished, laptopuri business refurbished, dar şi servere sau echipamente de reţelistică.

Practic, majoritatea echipamentelor profesionale pot fi cumpărate la preţuri mult mai accesibile, cunoscând acest tip de produse refurbished.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.