Modalitati de back-up pentru a evita pierderea datelor

0
478

Dintre toate sarcinile importante care implica utilizarea laptopului, cel mai adesea oamenii ignora efectuarea unui backup pentru datele importante si fisierele existente pe hard disk. In centrul de reparatii laptop adesea vin foarte multe persoane care au probleme cu hard diskul si a caror principala grija este sa nu-si piarda datele existente pe acesta. Mai ales in cazul laptopurilor care sunt echipamente multe mai fragile si mobile, ar trebui sa acordam o atentie mai mare efectuarii unui backup periodic al datelor. Utilizatorii intra imediat in panica atunci cand laptopul moare subit si nu-si mai pot accesa datele.

Prima lor intrebare este daca vor reusi sa-si mai recupereze datele – intrebare care vine chiar inainte de a sti ce s-a intamplat cu laptopul respectiv care nu mai porneste. Cand ne raportam la aceste echipamente mobile trebuie sa fim constienti ca lucrurile pot merge prost, mai repede decat ne-am astepta. Eroarea hard diskului este un fenomen extrem de frecvent pe care il numesc cei care ajung in service reparatii laptop. In afara de riscul ca hard diskul sa se defecteze de la sine sau in urma unui accident, azi mai exista pe internet tot felul de virusi care se strecoara usurel si distrug datele, fara ca macar sa va dati seama ce se intampla.

De aceea, efectuarea unui backup in service reparatii laptop Bucuresti si pastrarea fisierelor in conditii de siguranta ar trebui sa faca parte din rutina de intretinere a unui laptop. Dar nu stiti sa faceti acest lucru personal, apelati la un service reparatii laptop. Oricum, mai jos in acest articol va oferim cateva sfaturi care va pot ajuta sa realizati dumneavoastra insiva un back-up periodic al datelor si fisierelor la care tineti atat de mult.

Desi spunem ca trebuie sa faceti back-up periodic, s-ar putea sa va intrebati ce inseamna mai exact acest lucru. Raspunsul tine de cat de importante sunt acele fisiere (noi) pentru dumneavoastra. Specialistii din service reparatii laptop va recomanda sa faceti backup imediat dupa ce creati un fisier important. Cel mai bun test este sa va intrebati cum v-ati simti daca ati pierde acel fisier. Pentru majoritatea utilizatorilor, un back-up ar trebui sa fie suficient o data pe saptamana, de doua ori pe luna sau chiar trimestrial. Din nou, depinde de cat de mult inseamna acele fisiere pentru dumneavoastra.

Credem ca cea mai mare parte a problemei este cauzata de faptul ca utilizatorii nu stiu sau nu sunt siguri de utilizarea instrumentelor si soft-ului necesar pentru back-up. Cel mai bun sfat al centrului de reparatii laptop atunci cand ne raportam la back-ul fisierelor este sa pastrati lucrurile cat mai simple. Cel mai bine este sa salvati datele pe doua dispozitive: cel pe care il aveti si inca unul suplimentar.

Puteti salva datele in Cloud – via internet, desi unii specialisti in reparatii laptop nu va recomanda acest lucru. Singurul motiv logic de a transfera datele in cloud este de a le proteja de un incendiu. In loc sa pierdeti controlul asupra datelor dumneavoastra si sa le trimiteti cine stie cui, puteti tine o a treia copie a datelor pe un alt dispozitiv. Unii utilizatori prefera acest lucru, altii nu au nimic impotriva realizarii unui back-up in Cloud.

Chiar si backup-ul in sine trebuie sa fie simplu si logic. Puteti transfera cu copy-paste cate 5 foldere de fisiere pe un hard disk extern cam o data pe luna. Asta ar putea fi tot, desi revenim la ideea ca ar trebui sa faceti back-up ori de cate ori considerati necesar acest lucru, ca sa nu pierdeti niciun fisier important. Folderele pentru back-up pot fi My Documents, My Pictures, My Videos, Favourites etc.

In timp fiecare utilizator casnic si fiecare firma, ca orice tehnician dintr-un centru de reparatii laptop, isi poate dezvolta o metoda proprie de back-up la care sa recurga in mod periodic. In acest fel veti putea controla mai bine fisierele pe care nu va doriti si nu va permiteti sa le pierdeti. Mai nou back-up-ul datelor poate fi o operatiune automatizata, dar trebuie sa tineti cont ca astfel de actiuni pot da gres.

Sfaturi reparatii laptop – optiuni de back-up date

Iata cateva optiuni de back-up care va pot ajuta sa va salvati datele in mod eficient ori de cate ori doriti fara sa fiti nevoit sa apelati la un service reparatii laptop.

1. Back-up pe un hard disk extern. Aceasta este una din cele mai utilizate metode pentru ca hard diskul (https://www.onlaptop.ro/reparatii-laptop/reparatie-inlocuire-hdd-laptop/) poate avea capacitate mare si este usor de stocat si de gasit la nevoie. Cea mai comuna metoda de back-up pentru utilizatorii casnici este aceasta, prin folosirea unui hard disk extern. Aceste dispozitive cin cu software special care va ajuta sa faceti backup automat – desi unii specialisti in domeniu nu va recomanda sa-l folositi astfel. Puteti transfera fisierele cu drag and drop sau cu copy-paste. Este o solutie ieftina pentru ca hard diskurile externe au preturi acceptabile.

2. USB Flash. Sunt dispozitive de stocare mai mici ca si aspect fizic. Flash-urile au in general o capacitate de stocare mai mica iar asta inseamna ca s-ar putea sa nu aiba suficient spatiu de stocare pentru fisierele pe care doriti sa le transferati. Capacitatea acestor unitati mici este impresionanta, desi unii specialisti nu le recomanda pentru back-up. Pe de alta parte, puteti folosi o unitate flash de 64 GB sau de 128 GB cu suficient spatiu pentru cele mai importante date. Faptul ca dispozitivul este atat de mic (mai usor de transportat decat un hard disk extern – chiar daca vorbim de unul 2.5inch).

3. Back-up online. O optiune buna este Dropbox, dar aici nu puteti incarca gratuit oricat de multe fisiere. Daca depasiti 2 GB de stocare a datelor va trebui sa platiti. Mai exista apoi si alte solutii similare – cum ar fi de exemplu Cabron. Pentru mai multe optiuni nu ezitati sa cautati pe Google dupa cele mai bune solutii de back-up online si cu siguranta veti descoperi foarte multe rezultate. Puteti merge la un centru de reparatii laptop pentru informatii si ajutor suplimentar in back-up-ul datelor.

4. Windows Back-up. In versiunile mai vechi ale sistemului de operare Windows existau utilitare slabute de back-up pe care le puteati folosi pentru a va proteja mai bine datele de interes. Windows 7 si Windows 8 au adus mai multe imbunatatiri in ceea ce priveste acest domeniu, care ramane insa de evitat pentru foarte multe persoane specializate in reparatii laptop.

5. Network Attached Storage – Aceasta este o optiune de back-up pentru companii si este mai complexa decat cele prezentate pana acum. Obtineti detalii in centrul de reparatii laptop.

Dumneavoastra cand ati facut ultima data back-up sau cand ati fost la un service reparatii laptop pentru back-up si/sau verificare hard disk? Exista in acest moment fisiere de pe laptop pe care nu ati dori sub nicio forma sa le pierdeti? Daca raspunsul este “da” atunci cred ca este momentul sa faceti chiar acum un back-up. Nu lasati pe maine ce puteti face azi pentru ca in lumea laptopurilor niciodata nu se stie. Nu se stie cand va treziti intr-o dimineata si observati ca hard diskul prezinta erori si trebuie sa va prezentati la un service reparatii laptop. Este mai usor si mai putin costisitor sa faceti back-up (chiar daca asta inseamna sa va cumparati un hard disk extern sau un flash expres pentru acest lucru) decat sa platiti pentru recuperare de date.

Recuperarea datelor este o operatiune inclusa in oferta centrelor de service reparatii laptop ca fiind una din cele mai costisitoare. Asta nemaipunand la socoteala riscul ca datele dumneavoastra importante sa nu mai poata fi recuperate deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.