Presedintele Federatiei Spiru Haret: „Probele Bacalaureatului sustinute in februarie sunt in afara legii”

0
707

Presedintele Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat ca probele orale ale Bacalaureatului, care incep luni, sunt in afara legii.

Acesta subliniaza ca, potrivit Legii Educatiei, examenul poate fi sustinut doar de absolventi, iar la acest moment elevii de clasa a XII – a nu pot fi considerati absolventi.

Ca raspuns, Ministerul Educatiei invoca tocmai o prevedere din Legea educatiei in baza careia probele de competente pot fi sustinute in timpul anului scolar.

”Examenele sunt in afara legii intrucat Bacalaureatul poate fi sustinut, conform Legii educatiei, numai de catre absolventii de liceu. Or, noi in luna februarie nu discutam in niciun caz de absolventi. Este practic in afara legii si da posibilitatea oricui sa conteste aceste probe”, a afirmat la RFI Marius Nistor.

Pana acum probele de competente erau sustinute in luna iunie, inainte de cele scrise, iar Marius Nistror considera ca modificarea ii bulverseaza pe elevi si le ingreuneaza munca profesorilor.

„Ganditi-va ca, in aceeasi zi, elevii trebuie sa participe si la competente si, totodata, sa isi faca si orele de curs. Lucrul este valabil si pentru cadrele didactice. Va fi un efort formidabil”, afirma Marius Nistor.

Conform alineatului 2 al articolului 77 din Legea educatiei nationale, „elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor sustine examenul national de Bacalaureat”.

Pe de alta parte, insa, in comunicatul prin care anunta inceperea probelor orale ale examenului, Ministerul Educatiei  invoca articolul 78 alineatul  din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede ca aceste evaluari pot fi organizate si se desfasoara la nivelul unitatii de invatamant, in timpul anului scolar, pe parcursul semestrului al II-lea, in fata unei comisii prezidate de directorul unitatii de invatamant si numite prin decizie a inspectorului scolar general, in conditiile stabilite de metodologia de examen.

Probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale din cadrul examenului national de Bacalaureat sunt programate in perioada 12-22 februarie 2018. Probele scrise vor avea loc tot in iunie, incepana cu data de 25.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.