Tendinte in Tehnologie in 2018

0
471

Cu cateva decenii in urma, cei care visau la tehnologia anului 2018 se gandeau la masini zburatoare, jet-packuri si primii pasi pe planeta Marte.

Omenirea nu a ajuns chiar atat de departe in timpul relativ scurt care a trecut de atunci, dar cu toate acestea avem in continuare vise mari si ne imaginam cu placere unde vom fi in anul 2050, ca specie.

Zilele acestea, cand scriu acest articol, am vazut lansarea primei rachete Falcon Heavy de catre cei de la Space X, un pas important facut de acestia in planul lor de a ajunge pe Marte in urmatorul deceniu.

Desi poate nu ne dam seama foarte usor cat de mult am avansat, daca ne uitam un pic la tehnologia de acum doar 10-20 ani, putem vedea ca se fac pasi uriasi in directii complet noi, care nici nu ni le imaginam in trecut.

Chiar si o banala lista de cadouri pentru pasionatii de tehnologie, va arata ochelari pentru realitate virtuala, ceasuri inteligente, ceasuri spion minuscule, kituri pentru case inteligente sau chiar drone foarte accesibile ca pret.

Dar, sa revenim la ideea acestui articol, tendintele ce sunt vazute de catre specialisti pentru 2018, in domeniul tehnologiei. Trei din cele mai populare sunt mentionate mai jos, cele care vor afecta direct lumea in urmatorii ani.

Tehnologia #1: AI – Inteligenta Artificiala

AI-ul a fost un subiect fierbinte in 2017 si se preconizeaza ca tehnologia va continua sa evolueze foarte rapid si in 2018, acestea fiind doar inceputurile sale. Deja sunt circa 8 ani de cand inteligenta artificiala este mentionata de specialisti printre tendinte, asa ca puteti fi siguri ca va fi foarte important in viata voastra in viitor. De la masini care invata in timp ce sunt folosite, la inteligente artificiale care citesc ceva si inteleg despre ce este vorba sau roboti care pot realiza taskuri care erau rezervate doar oamenilor inainte, sunt foarte multe exemple de folosire a acestei tehnologii in viata de zi cu zi.

Tehnologia #2: Industria Auto

In ce priveste dezvoltarea industriei auto, aici sunt mai multe elemente de luat in discutie. Masinile realizate de cei de la Tesla au aprins imaginatia celor care visau la super masini gen Ferrari, modelele cu acceleratie foarte mare oferite de acestia fiind comandate in numar foarte mare, mai ales ca au lansat oficial si Model 3, varianta ieftina ce se compara ca pret cu un BMW Seria 3. Ceilalti mari producatori n-au ramas insensibili la aceasta noua tendinta, intrecandu-se sa anunte care mai de care ca in urmatorii ani vor lansa variante electrice in toate clasele, si chiar ca vor renunta complete la cele pe benzina sau motorina in urmatorul deceniu. Din 2018, tehnologia ar trebui sa evolueze si sa ne arate mai multe exemple de masini ce vor aparea in urmatorii ani.

Tehnologia #3: Vehicule Autonome

Desi sunt multi specialisti sunt sceptici in privinta datelor anuntate de catre cei ce lucreaza la dezvoltarea vehiculelor autonome, totusi masinille acestea sunt deja testate pe strazi, iar in tarile mari si pe autostrazi folosirea lor n-ar trebui sa fie o problema. In 2018, vom auzi din ce in ce mai des despre aceste teste.

Deasemenea, autonomia poate fi folositoare in mult mai multe domenii, nu doar pentru masini sau camioane. De la drone, la roboti autonomi pentru industria miniera, sau chiar pentru folosirea in depozite, sunt multe exemple de situatii in care un robot s-ar putea descurca si singur, fara sa fie ghidat de un om.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.