Munteni – locul 3 pt acordarea de fonduri europene din Galati

0
527

Primăria Munteni se mândreşte cu faptul că, în ultimii doi ani, s-au accesat nu mai puţin de 8,5 milioane de euro pentru comună, aceasta situându-se acum pe locul al treilea în judeţ la obţinerea finanţărilor europene, după Corod şi Drăguşeni.

Deşi au apă potabilă în toate cele patru sate, locuitorii de aici abia de acum încolo se vor putea bucura de toate facilităţile pe care o comună le poate accesa prin fonduri europene sau provenite din diverse proiecte de dezvoltare rurală.
Stăm prost la capitolul drumuri. Avem asfaltaţi numai cinci din cei 50 de kilometri de drumuri aferente comunei, deci numai 10 la sută. Însă, după ce am rezolvat problema apei, ne-am gândit să acoperim întâi toată partea de canalizare, pentru că aşa se câştigă puncte în plus şi la accesarea fondurilor pentru asfaltarea drumurilor„, precizează edilul.

Acesta susţine că, în scurt timp, problema canalizării la Munteni va fi acoperită în proporţie de 100 la sută. Prin diferite proiecte se acoperă cu finanţare nerambursabilă 90 la sută, urmând ca, din bugetul local, să se acopere şi cei 10 la sută rămaşi.
Am accesat aproape un milion de euro prin Agenţia  pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru înfiinţarea sistemului de canalizare a apelor uzate pentru comuna Munteni. De asemenea, mai avem un proiect de extindere a sistemului de canalizare în satele Munteni şi Frunzeasca, în valoare de peste 9,4 milioane de lei. Totodată, am mai primit finanţare de peste 13,6 milioane de lei pentru înfiinţarea sistemului de canalizare cu staţie de epurare a apei uzate la Ungureni şi Ţigăneşti. Ne rămân acoperite câteva străduţe, pe care le vom rezolva din fonduri proprii„, ne lămureşte Dănuţ Oprea.

Tot prin AFIR s-a mai câştigat aproape un milion de euro nerambursabili pentru modernizarea reţelei de drumuri de interes local în comuna Munteni. La acestea se mai adaugă încă 3 kilometri de drum judeţean, prin fonduri venite de la Consiliul Judeţului.
În 2017, am accesat fonduri pentru întreaga reţea de canalizare. Pentru 2018, în primăvară, vom depune un proiect de modernizare şi asfaltare pentru 14 kilometri de drumuri. De asemenea, tot anul viitor ne dorim să obţinem fonduri pentru gaze în satele Ungureni şi Ţigăneşti, întrucât în Munteni şi Frunzeasca am rezolvat deja problema aceasta„, ne dezvăluie primarul câteva planuri din viitorul apropiat.

Proiect pentru reabilitarea dispensarului din Ungureni

În cele două dispensare din comună, unul la Munteni şi unul la Ungureni, sunt trei medici de familie: doi se ocupă de sănătatea familiilor din Munteni şi Frunzeasca, iar unul are grijă de satele Ungureni şi Ţigăneşti. De asemenea, comuna beneficiază de stomatolog (la Munteni) şi de trei farmacii, de unde locuitorii îşi pot procura medicamentele.
Suntem destul de aproape de Tecuci. Localnicii tineri se mai tratează acolo, dar noi dorim să le oferim toate condiţiile şi în comună. De aceea, în octombrie, am depus documentaţia tehnică şi avizele necesare pentru un proiect de modernizare şi reabilitare a dispensarului din Ungureni. Valoarea totală a proiectului este de peste 600.000 de lei„, ne spune primarul Dănuţ  Oprea.

S-a redus infracţionalitatea, după instalarea camerelor

Odată cu schimbarea vechiului sistem de iluminat clasic prin sistem cu leduri în toată comuna şi cu instalarea sistemului centralizat de supraveghere cu infraroşu, infracţionalitatea din comună a scăzut foarte mult. „Nu mai avem probleme. Înainte se fura ca-n codru, chiar şi în centrul comunei. Nu era iertat nimic. Animale, bunuri din case şi din curţi. Ţin minte că într-o zi a venit un sătean la mine să  se  plângă de faptul că i-a furat cineva poarta cu totul. L-am trimis la Poliţie, dar omul se ţinea de mine să-l ajut. Aşa că am stat şi m-am gândit ce e de făcut. Am propus în Consiliul Local modernizarea sistemului de iluminat şi montarea unui sistem de supraveghere performant, în Munteni şi Frunzeasca. Investiţia a meritat, pentru că în prezent nu mai avem probleme cu hoţii, drumurile fiind monitorizate pe suprafeţe destul de mari„, se mândreşte edilul. Acesta susţine că a avut şi un bonus la instalarea sistemului de supraveghere, înfiinţarea a patru puncte de internet wireless gratuit, în zone importante, cum ar fi biblioteca, sala de sport, centrul  comunei şi în Frunzeasca.

De la două staţii s-a ajuns la 12

De la numai două staţii de autobuz, câte număra comuna Munteni până mai anul trecut, acum are 12, în toate cele patru sate. „Din fonduri proprii, am amenajat 12 staţii de autobuz. Le-am betonat, am construit refugii cu acoperiş, ca să aibă oamenii unde să stea să aştepte, nu să-i bată ploaia şi vântul. În măsura în care vom dispune de fonduri şi după ce vom mai asfalta din drumuri, intenţionăm să mărim numărul staţiilor„, declară edilul Dănuţ Oprea.

Anul acesta, pentru prima dată, s-a sărbătorit ziua comunei

Atestată documentar de la 1700, comuna Munteni numără în prezent peste 7.000 de locuitori. Conform spuselor primarului Dănuţ Oprea, în localitate nu s-a organizat, până anul acesta, sărbătoarea comunei.

Anul acesta, s-a votat în Consiliul local ca sărbătoarea comunei să fie stabilită pentru data de 8 septembrie, de Sfânta Maria mică. Este pentru prima dată când s-au organizat festivităţi şi spectacole. Am avut invitaţi cântăreţi şi trupe cunoscute, care le-au descreţit frunţile locuitorilor. Trebuie să ne îngrijim şi de latura aceasta a divertismentului şi a sărbătorilor de suflet, nu numai de utilităţi„, spune edilul.
Sărbătoarea, la care au cântat Anna Lesko, Nicoleta Nucă, Bambi, Anastasia Lazariuc, Corina Ţepeş şi Costi Burlacu, Mioara Velicu şi Angela Rusu, s-a desfăşurat pe stadionul comunal, pe care administraţia locală intenţionează să-l modernizeze.
Proiectul are o valoare de 200.000 de euro. Intenţionăm să avem un loc al nostru, unde să ne organizăm sărbătorile. Stadionul va avea 14.500 de metri pătraţi, cu nocturnă, pistă de alergat şi tribune. Pe restul de 3.500 de metri pătraţi intenţionăm să amenajăm o parcare, dar şi un parc pentru copiii care-şi însoţesc părinţii la evenimentele ce se vor desfăşura pe stadion„,  spune primarul, despre proiectul său ambiţios.
Comuna dispune deja de o sală de sport omologată, unde se desfăşoară, în fiecare duminică, antrenamentele la fotbal şi rugby. Însă primarul vrea să finanţeze de la bugetul local şi finalizarea celei de-a doua săli de sport, lângă şcoală, începută printr-un program de reabilitare, dar neterminată.
Tot la capitolul amenajări, intră şi proiectul prin care primarul îşi propune să construiască piste de biciclete, care să facă legătura între toate cele patru sate ale comunei.
O altă investiţie se referă la reabilitarea şi modernizarea Căminului Cultural. „Am  făcut deja licitaţia, ne va costa în jur de 800.000 de lei, cu tot cu dotările necesare, aer condiţionat, sală de spectacol, scaune. Cred că prin aprilie-mai vom avea gata lucrările„, susţine primarul.

Centru de zi pentru bătrâni, cu dotări de ultimă oră

Cum finanţări pentru dezvoltare se obţin destul de uşor, dacă există bunăvoinţă şi un proiect bine făcut, Primăria Munteni a depus documentaţia necesară pentru realizarea unui centru social multifuncţional integrat, pentru persoanele vârstnice. „Ne-am gândit să le oferim ceva şi bătrânilor satului, care au nevoie de un centru de zi, unde să petreacă timp împreună. Cum se câştigă puncte la proiect, dacă investeşti în reabilitarea unei clădiri nefuncţionale, ne-am gândit să construim acest centru în fostul sediu al unei grădiniţe din satul Ţigăneşti„, spune Dănuţ Oprea.
Valoarea proiectului este de 2.217.085 de lei. La centrul de zi, bătrânii vor avea condiţii ca in Occident, se mai laudă primarul. Proiectul cuprinde construirea unei biblioteci, a unei săli de fitness, a unui cinema şi a unui parc.

Două platforme pentru gunoi

Pentru a reduce poluarea, am depus la Ministerul Apelor  şi Pădurilor un proiect pentru realizarea a două platforme destinate depozitării şi gospodăririi gunoiului de grajd„, ne mai informează primarul. Acesta susţine că în proiect sunt prinse şi utilajele necesare, respectiv achiziţionarea unui buldoexcavator, a unui tractor cu remorcă, a unei maşini de împrăştiat gunoiul şi a unei vidanje.

Pasaj pietonal pentru şcoală şi biserică

O altă investiţie menită să îmbunătăţească şi să uşureze viaţa sătenilor este realizarea unui pasaj pietonal între Ungureni şi cartierul Cocuţa. „Este un proiect pe care l-am finalizat în zece zile. Oamenii din cartierul respectiv erau nevoiţi să ocolească aproape doi kilometri, pentru a ajunge la şcoală  şi la biserică, cei mai afectaţi fiind copiii şi bătrânii, care înfruntau vremea rea mergând  pe jos. Am construit 106 metri de trepte şi terase, care să acopere o râpă, creând astfel o scurtătură uşor de parcurs pe orice vreme„, mai spune Dănuţ Oprea.

Microbuzul şcolar a stat în ţiplă doi ani

Când am venit la primărie, am găsit microbuzul şcolar stând de doi ani tras pe dreapta şi neutilizat. Avea inclusiv ţipla pe scaune, deci nici nu se pusese vreodată problema să fie folosit. Într-o săptămână, am făcut toate documentele necesare şi am dat concurs pentru angajarea unui şofer„, declară primarul din Munteni.
În prezent, microbuzul nu numai că duce şi aduce elevii la şcoală, dar este folosit şi pentru transportarea elevilor la sala de sport pentru antrenamente, la concursuri sau în excursiile organizate de Primărie pentru elevi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.