România,ținta unui atac cibernetic numit „Dark Caracal” !

2
578
Aplicatii false de mesagerie instant – precum celebra WhatsApp – sunt utilizate pentru a pirata smarphone-urile militantilor civici, militarilor, avocatilor sau jurnalistilor in peste 20 de tari, printre care si Romania, au avertizat joi mai multi specialisti.

Aceste aplicatii „clone”, care seamana cu cele adevarate, contin malware care pot fura date, dar si sa faca fotografii sau inregistrari audio, a avertizat grupul de militanti pentru drepturi digitale Electronic Frontier Foundation (EFF) intr-un raport intocmit impreuna cu societatea Lookout, specializata in securitatea cibernetica a mobilelor.

Sistemul este unul foarte simplu. Este suficient ca utilizatorul sa descarce aceasta aplicatie pentru ca aceasta sa poata avea acces la camera si la microfonul smartphone-ului.

Software-ul spion poate recupera si datele personale stocate, precum istoricul navigarilor pe Internet, jurnalul apelurilor si SMS-urile.

In acest studiu, autorii afirma ca au descoperit o vasta „infrastructura” dedicata piratarii informatice in lumea intreaga, botezata „Dark Caracal”, si mai spun ca ei cred ca aceasta este condusa din imobilul din Beirut (Liban) apartinand Directiei generale a securitatii statului libanez.

Potrivit autorilor studiului, „Dark Caracal” lanseaza diferite tipuri de atacuri cibernetice din 2012, aplicatiile false fiind una dintre ilustrarile sale cele mai recente.

„Este o campanie mondiala foarte vasta, axata pe telefoanele mobile”, apreciaza Eva Galperin, responsabila de dosarul securitatii cibernetice la EFF, indicand ca SUA, Canada, Germania, Libanul sau Franta figureaza printre tarile afectate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.