Fitbit Versa – cel mai bun smartwatch pentru utilizatorii care duc o viaţă sănătoasă, dar cu o condiţie [REVIEW]

2
571

Piaţa ceasurilor inteligente nu a explodat, aşa cum se aşteptau în urmă cu câţiva ani analiştii.

Asta deoarece aceste produse sunt, în mare parte, dependente de dispozitivele mobile cu care sunt împerecheate, nu oferă autonomie suficient de mare a bateriei şi nici suficiente funcţii inovatoare.

Unele companii şi-au dat seama că smartwatch-urile care au ca funcţie de bază afişarea de notificări preluate de pe smartphone nu vor avea succes aşa că şi-au schimbat strategia şi au construit ceasuri inteligente care înglobează funcţii de sănătate şi fitness.

Apple a făcut acest lucru cu Apple Watch, iar vânzările companiei au crescut. Fitbit avea deja o platformă de sănătate şi fitness excelentă, la fel şi brăţări performante pentru urmărirea activităţii. Următorul pas firesc a fost lansarea unui smartwatch.
Prima încercare, Fitbit Ionic, nu a fost succesul aşteptat de companie, dar noul model Versa, lansat recent şi pe piaţa locală, este un produs solid, cu autonomie foarte bună a bateriei. Din păcate, produsele Fitbit au în continuare probleme de sincronizare cu multe mărci populare de smartphone-uri.
PREZENTARE
Fitbit Versa are formă rectangulară, care ne duce cu gândul la Apple Watch. Carcasa dispozitivului este realizată din aluminiu (folosit în industria aerospaţială) eloxat, iar display-ul este acoperit cu Gorilla Glass 3. Cureaua standard livrată în cutie este din silicon, iar Fitbit a găsit o soluţie ingenioasă pentru a face ceasul potrivit, scos din cutie, pentru orice tip de client: femeie, bărbat sau copil. Una dintre cele două curele (cea fără cataramă) poate fi înlocuită cu una la fel de lată, dar mai lungă, pentru utilizatorii cu încheietură a mâinii mai groasă.
Schimbarea curelei este o procedură simplă. Aceasta se prinde de ceas cu ajutorul unui telescop special, care include un mic levier pentru a putea fi scos mai uşor.

Versa dispune de trei butoane fizice, unul pe o parte şi două pe cealaltă. La o apăsare scurtă, butonul din partea stângă execută comanda înapoi.
La o apăsare lungă deschide un meniu cu comenzi rapide: pentru muzică, notificări (On/Off) şi modul în care se aprinde ecranul (manual sau auto).
Butonul din dreapta-sus este multifuncţional. La o apăsare rapidă porneşte aplicaţia aşezată în colţul din stânga-sus al primului ecran (eu am pus acolo aplicaţia Exercise). La o apăsare lungă deschide secţiunea de notificări de pe ceas.
Butonul din dreapta-jos porneşte aplicaţia aşezată în colţul din stânga-jos al primului ecran (am pus acolo Weather).
Display-ul LCD de 1,34 inci, cu format al imaginii 1:1, este color şi tactil. Este puţin ciudat modul în care compania a poziţionat display-ul pătrat.
Acesta nu este centrat fix în mijlocul cadrului, ci spre marginea de sus. Fitbit a făcut, probabil, asta pentru a face loc pentru logo-ul companiei în partea de jos a părţii frontale.
Per total, Versa este un ceas bine construit, bazat pe materiale de calitate şi care arată foarte bine.
Trebuie precizat şi faptul că ceasul rezistă le temperaturi extreme (minus 20 grade – plus 60 de grade Celsius) şi poate fi scufundat în apă până la o adâncime de 50 de metri.
Caracteristici tehnice principale:
Sistem de operare: Fitbit OS 2.0
Compatibilitate: Windows, Android, iOS
Ecran: color, panou LCD, diagonala de 1,34 inci, format 1:1, rezoluţie de 300 x 300 pixeli
Carcasă: aluminiu eloxat
Baterie: autonomie de peste patru zile; încărcare de la 0 la 100% în două ore
Bluetooth: v4.0
Rezistenţă: la apă până la o adâncime de 50 m; la temperaturi de: minus 20 grade – plus 60 de grade Celsius

Magazinul de aplicaţii pentru Versa este accesat prin intermediul aplicaţiei principale Fitbit şi se află într-o stare incipientă. Nu are un sistem de rating şi recenzii, filtre şi nu există posibilitatea salvării la favorite sau într-o listă a unei aplicaţii, pentru a fi încercată mai târziu. Aici cred că Fitbit mai are mult de lucru.
Interfaţa Fitbit OS 2.0 este, cum scriam mai sus, intuitivă. Prin glisarea degetului de jos în sus (swipe) pe ecran utilizatorul are acces la secţiunea/aplicaţia Today, care arată progresul în materie de mişcare (paşi, calorii arse, distanţă parcursă etc.) şi antrenamente din ziua respectivă.
Glisarea de sus în jos a degetului pe ecranul principal afişează fluxul de notificări. Acestea pot fi accesate şi prin ţinerea apăsată a butonului fizic din dreapta-sus al ceasului. Prin glisarea degetului din dreapta spre stânga pe ecran este accesată secţiunea de aplicaţii. Acestea pot fi rearanjate.
Prin ţinerea apăsată a degetului pe iconiţa ei, o aplicaţie poate fi mutată pe un alt ecran sau pe o altă poziţie de pe acelaşi ecran. După cum am scris mai sus la secţiunea Prezentare, aplicaţiile din colţurile din stânga-sus şi stânga-jos ale primului ecran pot fi pornite prin apăsarea scurtă a celor două butoane fizice din partea dreaptă a ceasului.
Per total, sistemul de operare Fitbit OS 2.0 este stabil, iar în cele două săptămâni de utilizare permanentă şi intensivă nu a dat erori neaşteptate şi nici nu s-a blocat.
Începând cu această lună, smartwatch-ul a primit două caracteristici noi: opţiunea de răspunsuri rapide pentru utilizatorii de Android şi o platformă pentru monitorizarea sănătăţii la femei.
Astfel, posesorii de smartphone-uri cu sistem de operare Android pot răspunde la mesajele text primite pe telefon sau în aplicaţii precum WhatsApp şi Facebook Messenger folosind diferite tipuri de răspunsuri deja redactate, de până la 60 de caractere.
Există texte predefinite în limba engleză. Pentru limba română trebuie introduse manual răspunsuri pentru fiecare aplicaţie în parte.
Totodată, femeile care folosesc Versa îşi pot monitoriza calendarul perioadelor menstruale şi simptomele avute, direct în aplicaţia Fitbit. Informaţiile sunt disponibile şi direct pe ceas.
Pentru cei care nu doresc să ţină lângă ei tot timpul smartphone-ul, atunci când aleargă sau merg la sală, Versa poate stoca local aproximativ 2,5 GB de muzică.
Ceasul se conectează apoi la căşti prin intermediul Bluetooth. Totuşi, dacă doreşti ca ruta de alergare să fie înregistrată într-o aplicaţie dedicată, va trebui să iei telefonul cu tine, deoarece Versa nu are receptor GPS.
Ceasul este capabil să detecteze automat perioadele de activitate fizică intensă, atâta timp cât faci lucrul respectiv de cel puţin câteva minute.
Pentru a colecta mai multe date despre sesiunea respectivă, utilizatorul trebuie să intre în aplicaţie Exercise şi să selecteze tipul de activitate: înot, greutăţi, alergare etc.
Scriam în titlu că acesta este cel mai bun smartwatch pentru utilizatorii care duc o viaţă sănătoasă, dar cu o condiţie. Condiţia este să ai smartphone-ul potrivit. Asta deoarece Fitbit are în continuare probleme destul de mari de sincronizare cu modele/mărci populare de smartphone-uri de pe piaţă.
Eu sunt utilizator de Huawei P10, iar telefonul meu nu se împacă bine cu Fitbit Versa. Uneori trebuie să restartez telefonul pentru ca ceasul să se sincronizeze din nou cu aplicaţia Fitbit sau pentru ca serviciul de notificări să funcţioneze.
Înainte am folosit brăţara de fitness Fitbit Charge 2 şi am avut aceleaşi probleme. După ce am trecut la Versa, i-am dat brăţara soţiei, utilizatoare de Samsung Galaxy A5 (2016). Pe modelul respectiv aceasta funcţionează impecabil.
De pe forumurile companiei am aflat că probleme similare au şi utilizatorii altor mărci de smartphone-uri, precum Motorola, HTC sau LG. Cred că Fitbit trebuie să lucreze cu producătorii de dispozitive mobile pentru a rezolva aceste probleme, deoarece nu este în regulă ca doar utilizatorii de iPhone şi Samsung să aibă parte de o experienţă completă, fără bătăi de cap, marca Fitbit.
În ceea ce priveşte autonomia bateriei, la câte funcţii oferă Versa aceasta este excelentă. Am reuşit să obţin o autonomie şi de peste cinci zile la o singură încărcare, mai mare decât cea de peste patru zile promovată de producător. Pentru cei interesaţi şi de acest aspect, încărcarea completă a acumulatorului se face în aproximativ două ore.
CONCLUZIE
Fitbit Versa este un smartwatch cu preţ competitiv pentru caracteristicile pe care le oferă. Are un design reuşit, este solid şi beneficiază de un sistem de operare simplu, fluid şi uşor de folosit. În România, dispozitivul costă aproximativ 200 de euro.
Per total, Versa este un produs pe care îl apreciez şi de care sunt în mare parte mulţumit, dar utilizatorilor care şi-l doresc (şi nu au un Samsung sau iPhone) le recomand să se documenteze mai înainte pe forumurile companiei pentru a vedea dacă sunt sau nu probleme mari de sincronizare cu modelul de smartphone pe care îl deţin sau pe care doresc să îl achiziţioneze.
O listă cu dispozitivele suportate oficial de Fitbit poate fi găsită aici.

2 COMENTARII

  1. Draga Cornel, te felicit pentru articolul acesta despre smartwatch-ul fitbit. Citesc cu interes tot ce scrii despre tehnologie si in special de accesoriile wearable smart, insa de putine ori ma opresc pentru a-ti spune lucrul acesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.